Angst voor de tandarts ?


Bij ons bent u op het goede adres wanneer u last heeft van angst. Wij dragen het keurmerk ''de lieve tandarts'' en ontscheiden ons daarmee van de gemiddelde praktijk. Het is begrijpelijk dat veel mensen angst ervaren voor een tandartsbezoek, maar het is belangrijk om te onthouden dat moderne tandheelkundige technieken en benaderingen veel van de vroegere zorgen hebben weggenomen. Hier zijn enkele tips en suggesties om angst voor de tandarts te verminderen:


  1. Open communicatie: Praat openlijk met je tandarts over je angsten en zorgen. Door je tandarts te informeren, kan hij of zij begrip tonen en de behandeling aanpassen om je op je gemak te stellen.

  2. Informatie over behandelingen: Vraag om uitleg over de geplande behandelingen, inclusief wat er zal gebeuren en waarom het nodig is. Dit kan helpen om het onbekende te verkleinen en angst te verminderen.

  3. Verdoofing: Als je bang bent voor pijn, vraag dan om verdoving voor de behandeling. Moderne verdovingsmethoden zijn zeer effectief en kunnen ervoor zorgen dat je comfortabel bent tijdens de ingreep.

  4. Gevoel van controle: Spreek met je tandarts af een teken te geven als je een pauze nodig hebt tijdens de behandeling. Op die manier behoud je een gevoel van controle over de situatie.

  5. Ontspanningstechnieken: Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen om je angst te verminderen. Afleiding kan ook helpen; vraag bijvoorbeeld om muziek tijdens de behandeling.

  6. Kalmerende middelen: In sommige gevallen kan je tandarts kalmerende middelen voorschrijven om je te helpen ontspannen voorafgaand aan de behandeling. Deze middelen kunnen je helpen rustiger te worden zonder je vermogen om te reageren te beïnvloeden.

  7. Regelmatige tandartsbezoeken: Probeer regelmatige tandartsbezoeken in te plannen, zelfs als je angstig bent. Dit kan helpen om ernstigere tandheelkundige problemen te voorkomen en je vertrouwd te maken met de tandartspraktijk.Door deze tips te volgen en openlijk met je tandarts te communiceren, kun je je angst voor de tandarts verminderen en een positievere ervaring hebben tijdens tandheelkundige behandelingen.