Orthodontie


U kunt bij Mondzorg Dalfsen terecht voor orthodontie, onze tandarts voor orthodontie staat samen met onze ortho-assistenstes voor u klaar.


Orthodontie is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het corrigeren van afwijkingen in de stand van tanden en kaken, meestal met behulp van beugels. Hier zijn enkele belangrijke punten over orthodontie:


 1. Doel van orthodontie: Het hoofddoel van orthodontische behandeling is het optimaliseren van de stand van tanden en kaken. Dit kan esthetische voordelen hebben, maar het kan ook de functionaliteit van het gebit verbeteren, zoals het vermogen om goed te bijten, kauwen en spreken.

 2. Soorten beugels: Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, waaronder vaste beugels, uitneembare beugels (zoals buitenboordbeugels en blokbeugels) en onzichtbare beugels (zoals transparante kunststof aligners). De keuze voor een beugel hangt af van de specifieke behoeften van de patiënt.

 3. Behandeling bij volwassenen: Hoewel orthodontische behandelingen traditioneel geassocieerd werden met kinderen en adolescenten, kiezen steeds meer volwassenen ervoor om hun gebit te laten corrigeren. Moderne technieken en materialen maken het mogelijk om uitstekende resultaten te bereiken, zelfs bij volwassen patiënten.

 4. Geavanceerde technologie: Tijdens orthodontische behandelingen kan gebruik worden gemaakt van geavanceerde technologieën, zoals 3D CT-scanners. Deze scans bieden gedetailleerde beelden van het gebit, waardoor orthodontisten de positie van de tanden en kiezen nauwkeurig kunnen bepalen en de behandeling effectiever kunnen plannen.

 5. Duur van de behandeling: De duur van een orthodontische behandeling kan variëren, afhankelijk van de ernst van de afwijkingen en het gewenste resultaat. Sommige behandelingen kunnen enkele maanden duren, terwijl andere enkele jaren in beslag kunnen nemen.


Orthodontie kan aanzienlijke voordelen bieden voor zowel de esthetiek als de functionaliteit van het gebit. Het is belangrijk om een ervaren orthodontist te raadplegen om de meest geschikte behandelingsopties te bespreken en een behandelplan op maat te maken.
EHBO bij beugels


Orthodontische behandelingen, zoals het dragen van een beugel, kunnen soms leiden tot ongemakken of problemen. Hier zijn enkele tips voor EHBO bij veelvoorkomende problemen met beugels:


 1. Uitneembare beugel/activator: Als er een probleem is met je uitneembare beugel, zoals een breuk of loszittend onderdeel, laat de beugel dan uit en neem contact op met de orthodontiepraktijk voor een afspraak. Als de beugel gerepareerd moet worden, kan het zijn dat deze naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd moet worden.

 2. Prikkelend draadje: Als er een draadje van je vaste beugel prikt, vraag dan iemand om voorzichtig het prikkende deel af te knippen met een nagelknipper of kniptang. Neem vervolgens contact op met de praktijk voor een afspraak.

 3. Los ringetje (band): Als er een ringetje loszit en het hindert, mag je het ringetje verwijderen. Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes als je die hebt. Neem zo snel mogelijk contact op met de orthodontiepraktijk voor een afspraak.

 4. Losse bracket/blokje: Als er een bracket of blokje loszit, verwijder het dan alleen als het hindert. Neem contact op met de praktijk voor een afspraak en stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes.

 5. Los spalkje: Als je spalkje los zit en het prikt niet, laat het dan in je mond zitten en neem de volgende werkdag contact op met de praktijk. Als het prikt, kun je er wat wax op doen en neem dan ook contact op met de praktijk.

 6. Hyrax: Als er problemen zijn met je hyrax beugel, probeer dan eerst zelf eventuele losse onderdelen vast te draaien. Als dit niet lukt, neem dan contact op met de praktijk voor verdere instructies en een afspraak voor reparatie.


Het is belangrijk om eventuele problemen met je beugel snel aan te pakken om verdere complicaties te voorkomen. Neem altijd contact op met je orthodontiepraktijk voor advies en afspraken voor reparatie.